Actueel

GLDK Attendering nr. 2;

In deze attendering besteden wij aandacht aan de volgende 3 onderwerpen. 

  1. Per 1 januari jl. is mr. Roel Janssen van de GLDK-vestiging Helmond als compagnon tot onze maatschap toegetreden. Wij heten Roel welkom en feliciteren hem met deze belangrijke stap in zijn carrière !
  2. Een aantal onder u is het al opgevallen. Via @GLDKadvocaten kunt u ons ook volgen op Twitter. Dit medium willen we vooral gebruiken voor het naar buiten brengen van interessant juridisch nieuws en weetjes.
  3. Op het gebied van het aansprakelijkheidsrecht zijn de afgelopen periode weer vele gerechtelijke uitspraken gepubliceerd. Een kleine greep uit deze jurisprudentie is voor u samengevat weergegeven.

 

Aansprakelijkheid hoofdaannemer voor gebrekkig materiaal, tevens aansprakelijkheid van assurantietussenpersoon

Een zelfstandig werkend stukadoor valt van een steiger en spreekt de hoofdaannemer aan tot vergoeding van de schade. De steiger was onveilig (aldus het rapport van de Arbeidsinspectie), er ontbrak namelijk een strip die de vloerdelen op hun plaats moest houden. Voor het aannemen van de aansprakelijkheid van de hoofdaannemer vond de rechtbank Den Bosch het onvoldoende dat de stukadoor in opdracht van de hoofdaannemer had gewerkt. De rechtbank oordeelde dat de hoofdaannemer toch voor de schade aansprakelijk is, omdat de steiger een gebrekkige roerende zaak is die door de hoofdaannemer bedrijfsmatig werd gebruikt.
De stukadoor heeft bovendien zijn assurantietussenpersoon succesvol aansprakelijk gesteld, omdat deze het aanvraagformulier voor zijn arbeidsongeschiktheidsverzekering te laat had ingestuurd.
De WA-verzekeraar van deze tussenpersoon dient de daaruit voortkomende schade aan de stukadoor te vergoeden. Een bedrag ter hoogte van de AOV-uitkeringen komt daarmee in mindering op de schade-omvang die door de hoofdaannemer moet worden gedragen.

Bron: rechtbank ’s-Hertogenbosch, www.rechtspraak.nl LJN-kenmerk: BR1652

 

Uitglijden in een plas koffie, is niet genoeg om aansprakelijkheid van werkgever aan te nemen

Een medewerkster van de politie loopt naar het kopieerapparaat en glijdt uit in een plas koffie. Omdat zij hieraan nek-, schouder- en hoofdpijnklachten heeft overgehouden, stelt zij haar werkgever aansprakelijk. Deze betwist dat sprake is van een dienstongeval. De rechtbank wijst haar vordering toe maar de Centrale Raad van Beroep vernietigt dat vonnis. Van belang daarvoor was dat deze werkgever voldoende maatregelen had genomen om de dienstruimte schoon te houden. Er is door de werkgever, mede daarom, geen zorgplicht geschonden. Verder vond de rechter dat er in deze zaak geen bijzondere omstandigheden waren die maakten dat de werkgever voor een mogelijke val (in de nabijheid van het afruimbuffet) waarschuwingsteksten had moeten ophangen.

Bron: Centrale Raad van Beroep, www.rechtspraak.nl LJN-kenmerk: BM7044

 

Degene die achterop rijdt is niet aansprakelijk bij bijzondere manoeuvre vooroprijder

Een bestuurder in een personenauto wordt gesneden door een vrachtwagen die opeens gaat inhalen. Als de vrachtwagen weer naar de rechter rijstrook is gegaan, haalt de personenauto hem in, maakt wat handgebaren, gaat naar de rechter rijstrook en vermindert daar plotseling snelheid om een afrit te gaan nemen. De vrachtwagen rijdt hem van achteren aan maar is volgens het gerechtshof Leeuwarden niet aansprakelijk. Weliswaar moet hij in beginsel voldoende afstand houden. Die verplichting gaat echter niet op wanneer hij door een andere bestuurder die een bijzondere manoeuvre uitvoert, in een zodanige situatie wordt gebracht dat hij zijn voertuig niet tijdig tot stilstand kan brengen.

Bron: Gerechtshof Leeuwarden, www.rechtspraak.nl LJN-kenmerk: BO4531

 

Bij eventuele vragen en verzoeken om juridische bijstand kunt een beroep doen op onze GLDK-advocaten die zich met aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht bezighouden.

GLDK Attendering nr. 2; 16-01-2012 

 

 

LinkedIn Share

ArtikelenStel hier uw vragen voor het gratis spreekuur online

Volg ons op:


Stel hier uw vragen voor het gratis spreekuur onlineWilt u voor een goede en snelle beantwoording s.v.p. de onderstaande gegevens invullen?

Hartelijk dank voor uw bericht.

Helaas is er iets misgegaan met het versturen van uw bericht, probeer het nogmaals of neem contact met ons op.