Actueel

GLDK Attendering nr. 17; Duur partneralimentatie ingekort!

 

"Duur partneralimentatie ingekort!"

Op 1 januari 2020 treedt de nieuwe wet (Wet Herziening Partneralimentatie) in werking. Door deze wet wordt de duur van partneralimentatie na scheiding korter.(door Sietske Wagter)

Nu is het zo dat (in beginsel) de duur van partneralimentatie 12 jaren bedraagt. Straks wordt de duur van partneralimentatie gelijk aan de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van 5 jaren. Hierop gelden wel enkele hieronder genoemde uitzonderingen;

Kinderen
Zijn er namelijk kinderen jonger dan 12 jaar, dan eindigt de partneralimentatie op het moment dat het jongste kind 12 jaar wordt. Door de wetgever wordt er vanuit gegaan dat een ouder dan niet meer thuis hoeft te blijven voor de kinderen, maar zelf kan gaan werken om in het eigen levensonderhoud te voorzien.

Langdurig huwelijk en leeftijd alimentatiegerechtigde > 57 jaar
De andere uitzondering geldt in de situatie dat het huwelijk langer dan 15 jaar heeft geduurd en waarbij de leeftijd van de alimentatiegerechtigde ten hoogste 10 jaar lager is dan de voor hem of haar geldende AOW-leeftijd. In dat geval kan de partneralimentatie maximaal 10 jaren duren. De verplichting eindigt dan bij het bereiken van de AOW-leeftijd.

Langdurig huwelijk en leeftijd alimentatiegerechtigde > 50 jaar       
Bij deze laatste uitzondering dient het huwelijk langer dan 15 jaar te hebben geduurd en de alimentatiegerechtigde dient ouder te zijn dan 50 jaar. In dit geval geldt een partneralimentatieduur van 10 jaar. Deze extra uitzondering vervalt 7 jaar na de inwerkingtreding van de wet. Dit betekent dat de komende 70 jaar alle 50-plussers recht hebben op 10 jaar partneralimentatie als zij minimaal 15 jaar getrouwd zijn geweest.

Deze nieuwe wet geldt echter alleen voor scheidingen na 1 januari 2020. Bent u al eerder gescheiden of is de alimentatie al eerder vastgesteld, dan geldt de oude wet en verandert er niets aan de partneralimentatieduur.

Voor al uw vragen omtrent een (echt)scheiding of mediation kunt u contact opnemen met mr. Sietske Wagter (GLDK Advocaten, Dommeldalseweg 4 te Geldrop, 040-285 27 46)

LinkedIn Share

ArtikelenStel hier uw vragen voor het gratis spreekuur online

Volg ons op:


Stel hier uw vragen voor het gratis spreekuur onlineWilt u voor een goede en snelle beantwoording s.v.p. de onderstaande gegevens invullen?

Hartelijk dank voor uw bericht.

Helaas is er iets misgegaan met het versturen van uw bericht, probeer het nogmaals of neem contact met ons op.